Най-доброто за едно новородено е майчиното мляко, което съдържа всичко необходимо за развитието му в период на поне 1 година, докато не започне да се захранва с нормална храна и не премине напълно на твърда храна. Явно удивителните свойства на кърмата все още не са напълно разкрити.

Майчиното мляко е богато на разнообразие от витамини, минерали, мазнини, захари, растежни фактори, имунни елементи и вода, които осигуряват на бебето най-оптимален растеж, защита и умствено развитие. Съставът на млякото не е еднакъв, а се променя с израстването на детето, като се “адаптира” към нуждите на неговата възраст. Сега стана известно, че млякото е различно по състав и в зависимост от пола на детето.

Не само при човека, но и при другите млекопитаещи, полът на бебето играе съществена роля при “композирането” на майчиното мляко, което е с различен състав. Момченцата, които трябва да се развият като по-мускулести имат нужда от повече мазнини и протеини, докато момиченцата не се нуждаят от толкова мазнини, а от по-голямо количество кърма и затова сучат доста по-дълго. Изследване проведено през 2012г. в Мичинагския университет, показва разликите в състава на майчиното мляко.

Жените, които кърмят момченца имат 2.8% мазнини в кърмата, а кърмещите момиченца – само 1.74% мазнини. Но на места по света, където детската смъртност е доста висока, съдържанието на мазнини за момиченцата е по-високо.

Ново проучване показва, че тази “настройка” на женския организъм започва още по време на бременността. Тъй като тялото на бъдещата майка е свързано директно чрез пъпна връв с плода, още преди раждането нейният организъм се напасва и адаптира към бебето, което ще се появи и е готов веднага след появата му да му осигури нужните вещества с кърмата. Кърмата, освен че търпи промени в състава си според това дали е “дневна” или “нощна”, явно е индивидуална и според пола на бебето.

При някои млекопитаещи, бебетата от женски пол получават много повече калций с кърмата и така развиват по-здрави кости и съзряват много по-рано от братята си. Тъй като женските имат определен период в който могат да се възпроизвеждат, то ранното съзряване им позволява да започнат по-рано, което е предимство в животинския свят и осигурява много повече потомства.

В същото време, бебетата от мъжки пол получават много повече кортизол, което позволява по-добра регулация на метаболизма и осигурява силен растеж и по-силно потомство.

Майчиното мляко не е с фиксирана формула, стандартизирана за всички деца. Способността на млекопитаещите да изхранват малките си с мляко ги отличава от всички останали животни. Изучаването на процеса на образуване на млякото в женските гърди, разкрива промените в хранителните нужди да растящите деца, а тези изследвания биха помогнали и за преконфигуриране на изкуствените формули на адаптираните млека, които се ползват в случаите, когато естествената кърма по някаква причина не е налична.

Титулна снимка автор David Leo Veksler & лиценз CC BY-SA 2.0