Стволовите клетки са уникален начин, измислен от природата, който позволява на организмите да си набавят различни по вид клетки в процеса на развитие. С една дума това са клетки, които все още не са определени каква функция ще изпълняват и се специализират в такива, каквито са нужни на тялото.

Нашето тяло е сложна биологична система, изградена от над 200 различни вида клетки, специализирани по своята функция и вид, но всички те се получават само от един вид клетка-предшественик. Проблемът със стволовите клетки е набавянето им, тъй като са налични в големи количества в периода на ембрионално развитие, както и в пъпната връв, но се намират на много малко места в тялото на възрастен човек.

Такива клетки има в костния мозък, който произвежда различни линии имунни кръвни клетки, има ги и в малки количества в зъбната пулпа. Най-голямата пречка за по-масовото им използване в медицината е трудния процес на размножаването им в достатъчни количества, че да са ефективни при лечение. Приложението им е огромно, тъй като могат да доведат медицината до нивото да “замества” изцяло повредени органи с напълно “нови” и при това изградени от наши собствени клетки. Това все още не е толкова достъпно именно заради трудния процес на обработка и набавяне на клетките.

Съвсем наскоро открит нов метод обещава този процес драстично да се опрости, така че лесно, бързо и много по-евтино да се произвеждат стволови клетки. Резултатите на Харуко Обоката от Рикен център по биология на развитието в Япония са обнадеждаващи.

Уникалната техника позволява да се направи нещо, което до този момент се мислеше за невъзможно, а именно – вече развити клетки да се “върнат” и трансформират в стволови клетки, т.е. обратния процес. Учените са обработили кръвни клетки в киселинна среда и са успели да ги “върнат” в състояние на стволова клетка. Методът бил толкова прост, че много учени не са повярвали, че това е възможно. Проектът бил дори пред спиране, когато в него видели истинска алтернатива на постигнатото досега в тази област.

Засега лабораторните резултати са проведени единствено с кръвни клетки на мишки, но предстои методът да бъде повторен и с човешки кръвни клетки. Ако се окаже, че това е възможно, ще се отвори врата към успешното лечение на много дегенеративни и ракови заболявания, както и на различни травми. Може да се улесни значително набавянето на органи за трансплантация и да се съкратят донорските списъци на чакащи с години подходящ донор на сърце, бъбрек, черен или бял дроб.

Разбира се, нужно е много време преди този метод да стане клинично достъпен, както и да се провери доколко пълноценни са получените по този начин клетки. При всички случаи обаче изнамирането на бърз и евтин метод за производство на стволови клетки ще отвори вратата към клинично приложение на истинска “индивидуална” медицина.

Горната схема показва потенциалните приложения на стволовите клетки за лечение на различни заболявания – неврологични заболявания и травми (мозъчен инсулт, травма на мозъка, когнитивни проблеми, заболявания на Алцхаймер и Паркинсон), оплешевяване, слепота и загуба на слуха, заздравяване на рани, сърдечен инфаркт, остеоартрит, диабет, мускулна дистрофия, рак, болест на Крон, ревматоиден артрит, нараняване на гръбначния мозък, левкемия, цироза, рак на белия дроб, рак или недостатъчност на бъбреците и много други тежки и труднолечеми заболявания. И в момента те се използват за успешно лечение на малка част от тези проблеми.

Родителите на много новородени през последните години се възползват от възможността да съхранят стволови клетки в частни или обществени криобанки за период от поне 20 години и те да бъдат използвани, ако децата им заболеят от тежко заболяване.

Титулна снимка автор Umberto Salvagnin & лиценз CC BY 2.0