Лятото е наблизо и всички с нетърпение чакат момента да се излегнат по бански на плажа и да прекарат фантастично заслужената почивка. Лятото е синоним на море и плаж, а тенът е символ на страхотнo прекараната почивка. Слънчевата светлина, морската вода и топлият пясък облекчават и лекуват много заболявания, но прекомерното излагане на слънчева светлина и рискът от изгаряне, крият опасност. Установено е без съмнение, че безконтролното излагане на ултравиолетовата слънчева светлина е основна причина за образуването на кожен рак. Той може да започне от “чист” участък на кожата или да е резултат от израждането на пигментни клетки съдържащи се в бенките. Кожният рак развил се от бенки се нарича меланома (melanoma malignum).

Случаите на кожен рак в световен мащаб нарастват ежегодно, което кара много учени да търсят причините за появата му.  Както казват големите епидемиолози, изследователи на рака, причините за възникването му са толкова много, че ако ги отстраним, ще се върнем в каменната ера. Урбанизацията заедно с напредване на възрастта са водещи причини. Колкото по-възрастен става човек, толкова повече дегенерират клетките му и стават податливи на рисковите фактори. В основата си ракът възниква след каскада от механизми, водещи до генетична нестабилност на клетките и неконтролируемо делене извън контролните механизми на организма, които инвазират, изместват здравите тъкани и метастазират в далечни органи. Заложената генетична промяна в дадена клетка се отключва при стрес, при резки хормонални сътресения, какъвто е например менопаузалния период при жените.

Бенките са струпвания на пигментни клетки (меланоцити), които образуват тъмния пигмент меланин. Той се съдържа основно в кожата, но също така и в окото и други органи и им придава цвят.

Кой е предразположен към рак на кожата?

Диагнозата меланом е много по-честа при жените, отколкото при мъже и най-вече сред кавказката раса. Особено засегнати са народи от Северна Европа, живеещи на слънчен климат, както и хора живеещи в Австралия, Нова Зеландия, САЩ (най-вече щата Тексас и Флорида), Латинска Америка и Северна Европа, като най-ниски са рисковете в Северна Италия и Сицилия.

Географското разположение е основен фактор и първопричина за появата на кожен рак, тъй като е свързано със слънчевото греене и типа кожа и пигментация. Според Световната здравна организация (WHO) меланомът е причина за 48 000 смъртни случая годишно.

През юли 2009 г. Международната агенция за изследване на рака (IARC) публикува доклад, който определя солариумите като “карценогенни за човека”. Мнението се базира на мащабни проучвания, които показват, че хора, които са използвали солариум преди 30-тата си година са 75% по-предразположени към развитието на меланома. Това е довело и до законови мерки, които във Великобритания са довели до ограничаване ползването на солариуми, особено от деца под 18 години.

Ранната диагностика е ключова

Тъй като меланом се развива на базата на съществуваща бенка, то ранната диагностика е възможна, а наблюдението и навременното хирургично отстраняване на “подозрителни” бенки е единствената възможна превенция. Ранни белези за развитие на меланом са промяната на формата и цвета на бенки, а късните белези на развит рак включват сърбеж, разраняване и кървене. Ранните белези на меланома са групирани в диагностична система “ABCDE”, която е показана и на следващата схема и отчита различни параметри на бенките. При положително наличие на някои от белезите се препоръчва лечение и отстраняване на засегнатите бенки.

Как се диагностицира кожен рак?

Системата отчита:

А – Asymmetry – асиметрия – бенки, които при мисленото им разделяне с линия образуват несиметрични половини.

B – Borders – ръбове – бенки, чиито ръбове са нагънати подобно на морски бряг.

C – Color – цвят – бенки, които променят цвета си или са с няколко цвята.

D – Diameter – диаметър – бенки, които са над 0,5 см., особено, ако са с нетипичен цвят.

E – Evolving – развитие – бенки, които променят формата, цвета, размера си или са надигнати над кожата.

Много е важно меланомът да се открие в начална фаза и дори и при подозрение за такъв да се направи биопсия, тъй като е много лесно да се оперира и да се спаси живота на пациента.

В началото туморът нараства само на ширина и в един слой и е с дебелина около 1 мм. Тъй като на този етап туморните клетки все още нямат досег с кръвоносни съдове, не е възможно те да се разпространят в кръвта към другите органи и да се образуват метастази. Ако меланомът се хване на този етап, то е възможно пълно излекуване без риск за живота.

Когато раковите клетки започнат да растат и в дебелина на кожата, тогава поведението им се променя напълно. Вероятността от метастази драстично нараства, ако туморът достигне по-дълбокия слой на кожата – дермата и има достъп до кръвоносните съдове. Ако той нарасне повече от 1 мм на дебелина достъпът му до кръвоносни и лимфни съдове става открит и дава шанс да се разпространи по кръвен и лимфен път. Меланомът се счита за най-опасният и агресивен тумор при човека. Много често е по-лесно да се открият негови метастази в различни органи, отколкото първичния тумор, който остава неясен.

Лечение

Ранното откриване на меланома е определящо за лечението. Прави се хирургично изрязване на бенката заедно с малко от околната кожа и се зашива с естетичен шев, така че да не остават белези, особено във видимите области. Изрязаното туморче задължително се изследва хистологично, за да се определи степента му на развитие. Проследява се пациента, за да се избегнат метастази в лимфните възли. Самото туморче се изрязва на около 0.5 см в здрава кожа, за да е сигурно, че е премахнато напълно. Високорисковите меланоми освен че се подлагат на хирургично лечение се добавя и терапия с интерферон, но само при пациенти с добро общо здраве, заради тежките странични ефекти при лечението с него. Налични метастази могат да бъдат открити рентгенографски или с CT скенер. За лечение се използва и химио- и имунотерапия с Декарбазин (или DTIC), Интерлевкин-2 (IL-2) и интерферон (IFN).

Предпазване

Най-успешната предпазна мярка е намаляване на излагането на слънце лятото, избягване на соларни процедури, както и защита на кожата с козметични средства с висок фактор. Лятото е добре да се носят леки ленени или памучни връхни дрехи, но с цял ръкав, така че да се покрива добре кожата на тялото. Установено е, че съвременните слънцепредпазни фактори, дори и в ниския клас, успешно предпазват от вредните UVA и UVB лъчи.

Друго полезно правило е да избягвате излагането на директна слънчева светлина между 9 и 15 часа и особено около обед, когато слънцето е най-високо. Използвайте правилото на сянката – ако дължината на сянката ви е по-къса от истинския ви ръст, то е опасно да се излагате на директна светлина. Това е просто, но много полезно и лесно правило. Почти винаги меланомът започва с промяна в цвета, който става много по-тъмен или се появяват нови бенки, както и белези, които бяха описани с горните правила.

Титулна снимка автор Nicolas Raymond & лиценз CC BY 2.0