Алкохолът е познат на човека от хиляди години и вероятно е едно от многото случайни открития, които той е направил, намирайки ферментиралите плодове за атрактивни. От този момент насетне сме се научили да произвеждаме алкохолни напитки от разнообразни растения, съдържащи захар. Овладели сме изкуството на дестилацията и отлежаването, намерени са правилните начини за съхранение на виното и другите спиртни питиета.

Алкохолът убива и това не е новина за никого. Всяка година 3,3 милиона души по света си отиват заради него – това е повече от всички жертви на СПИН, туберкулоза и насилие взети заедно.

Тревожна е и тенденцията на нарастване на консумацията на алкохол, която влече след себе си цяла върволица проблеми – инциденти на пътя вследствие на пияни шофьори, насилие след употреба на алкохол, както и различни заболявания, пряко причинени от системната злоупотреба с алкохол.

В малки количества алкохолът действа отпускащо и загряващо, разширява съдовете и предпазва от инфаркт и инсулт, но приет в по-големи количества води до потискане на нервната система, депресия, зависимост, агресивно поведение и социална изолация. Най-често бива увреден черният дроб, което води до токсичен хепатит, цироза и рак на черния дроб.

Всеки 20-ти човек на земята умира вследствие на употреба на алкохол, което прави по един човек на всеки 10 секунди в рамките на една година.

По-голямата част от тези случаи, приписвани на алкохола, умират от сърдечно-съдови заболявания и диабет, но на следващо място след тях се подреждат пътните инциденти и катастрофи, които са не по-малък убиец. Делът на катастрофите причинени от пияни шофьори е точно 17% от всички смъртни случаи, причинени от действието на алкохола.

Алкохолизмът има тежки социални последици, тъй като води до постепенно деградиране на личността и изпадане в порочния кръг на социалната изолация, където вероятността на човек да му бъде подадена ръка и проблемът му да бъде правилно разбран и лекуван, драстично намалява.

Алкохолиците губят работата си, страдат семейните им отношения, оставят негативен траен отпечатък върху детството на децата си, а както наскоро стана ясно – стресовите събития в ранното детство, както и преживяното насилие, водят до промяна на ДНК и гените и влияят негативно на здравето и дълголетието. Със задълбочаването на зависимостта и липсата на адекватна намеса, отказването от алкохола се превръща в трудна и често непосилна задача.

В Швеция е подета медийна кампания, която цели да се насочи вниманието към проблема с алкохолната зависимост, чието мото гласи: “В Швеция 1 от 4 деца има детство дълбоко белязано от алкохола”. Кампанията е насочена към помощ на деца, отраснали в семейства с алкохолно зависими, както и на самите зависими, техните роднини и семейства.

Титулна снимка автор Christian Senger & лиценз CC BY-SA 2.0