Французите пият много червено вино и това е всеизвестен факт. Виното освен че е древна и божествена напитка, която гали небцето и съпътства добрата храна, е и лекарство. Именно лечебните му свойства са наречени “френски парадокс”. Причината е следната: въпреки че французите консумират повече наситени масти от животински произход, отколкото която и да е друга нация, имат втората най-ниска степен на сърдечно-съдови заболявания в света и най-вече риск от сърдечен инфаркт. Първото място се заема от Япония. Французите пият червено вино и следователно то ги предпазва от натрупването в артериите на холестерол от мазните храни.

Най-новото проучване, което поддържа този мит е публикувано в AJCN наскоро. Изследванията  показват, че пиенето на 1/3 бутилка червено вино на ден в продължение на 21 дни води до увеличен приток на кръв в кръвоносните съдове на здрави доброволци, което се интерпретира като “засилена съдова ендотелна функция”.

Новото, което това изследване намира е, че консумирането на червено вино увеличава миграцията на някои клетки в кръвоносните съдове, за които се смята, че поддържат и “ремонтират” нарушените стени на кръвоносните съдове. В този експеримент обаче не е имало контролни групи за сравнение, нито въздържатели, нито група доброволци консумиращи друг алкохол, различен от вино.

Изследователите правят извода, че виновни за това са различни антиоксиданти, като полифенолите, които се съдържат във виното и най-вече ресвератол. Проблемът е, че за да се наблюдава подобен ефект е необходимо да изпиваме по 500 бутилки червено вино дневно. Но има и друг проблем с тази хипотеза…

Етанолът – чистият стар алкохол. Вие може да пиете по 1 литър високоалкохолна бира всеки ден и със сигурност ще имате същия ефект.

Без значение от източника, приемането на определени количества алкохол води до понижен риск от сърдечно-съдови заболявания. Става дума за 3-4 питиета на ден, тъй като увеличаването им отново връща риска. Ефектът на алкохола съвсем не е пренебрежим, води до 62% понижаване на риска от сърдечни заболявания. Изследванията са красноречиви – без значение под каква форма се приема алкохолът, той води до увеличаване на нивата на HDL холестерола, т.нар. “добър” холестерол и намалява драстично риска от образуване на тромби в съдовете на сърцето и по този начин го предпазва от инфаркт.

Това значи ли, че всички трябва да започнем да пием по 3 питиета на ден? Не бързайте толкова. Въпреки че алкохолът понижава риска от инфаркт, ефекта му върху общата смъртност не е значим. Това е така, защото едновременно с положителните си страни, алкохолът увеличава риска от различни видове рак и инциденти.

Все пак алкохолът е дрога, има наркотичен ефект и води до пристрастяване (алкохолизъм), като в крайна сметка не подобрява здравето на хората, които водят здравословен начин на живот и имат балансирана диета. Това, което можем да кажем в заключение е, че ако пиенето на алкохол ви доставя удоволствие, то правете го без притеснения и в умерени количества, но не си мислете, че го правите заради доброто си здраве.

И така – намалява ли червеното вино риска от инфаркт? Да, също толкова ефективно, колкото и останалите алкохолни напитки. И не, причината не са различни антиоксиданти, полифеноли или ресвератол, а простият, чист и обикновен етилов алкохол. Причината поради която французите имат толкова ниско ниво на инфаркти не се дължи толкова на някаква магична съставка във виното, а на факта, че те, като нация, са успели да запазят своите хранителни традиции, повече отколкото останалите индустриални общества.

В крайна сметка механизма по който алкохолът редуцира риска от инфаркт все още е неизвестен и има различни теории за това. Вероятно защото ни успокоява и отпуска, редуцирайки стреса и психическото напрежение.

Титулна снимка автор Paul Scott & лиценз CC BY-SA 2.0