Болестта на Алцхаймер е бавноразвиващо се заболяване с фатален край, което засяга 1/85 човека над 65 години, като никой не е имунизиран срещу него. Началото му е плавно и незабележимо и се дължи на два неестествени белтъчни фрагмента (сенилни плаки и неврофибриларни възли), които се натрупват в мозъка и започват да унищожават прогресивно нервните клетки. Използваните в момента лечения дават ограничени симптоматични подобрения, но не могат да забавят или спрат напредъка на болестта.

Процесите на разрушаване на невроните започва постепенно, като в началото засягат дълбока част на мозъка, т.нар. хипокамп (hippocampus), където се формират и запазват нашите спомени.

С годините невроните в тази част се разрушават като става все по-трудно формирането и запазването на нови спомени, като първоначално краткотрайната, а на по-късен етап и дълготрайната памет постепенно избледняват. Болните губят ориентация, забравят къде са тръгнали, прекъсват мисълта си, не си спомнят близки събития, бъркат имена на хора. Процесът прогресивно засяга и други важни центрове в мозъка (асоциативната кора), като ги “изключва” една по една.

Симптоми на Алцхаймер

Загубата на памет е водеща, като настъпват и проблеми в ежедневието и в работата. Трудности да си припомниш обикновени неща. Проблем с говора. Дезориентираност от време на време. Проблеми с абстрактното мислене. Забравяне на отделни неща и мястото им на съхранение. Рязка и безпричинна смяна в настроението и поведението. Смяна в характерните особености на личността. Загуба на инициатива. Основните симптомите, които объркват живота на болните от Алцхаймер, са бавна загуба на паметта (особено за наскоро станали събития), неспособността да се научават нови неща, нарастваща тенденция да се повтаря едно и също, объркване и дезориентация, раздразнителност, напрегнатост и бавно западане на личностните и социални умения.

Една от трудностите да се засече болестта е, че страдащите от нея не забелязват какво се случва с тях – просто не долавят промяната у себе си. Затова, ако ви се стори, че ваш близък има симптомите на болестта на  Алцхаймер, най- добре е да го заведете на лекар.

Важно е болестта да се диагностицира рано и макар да няма специфично лечение е доказано, че различни поведенчески методики успяват да забавят развитието й.

Диагноза

Алцхаймеровата болест може да се сбърка с различни заболявания, като загуба на памет или старческа депресия, но диагнозата обикновено се поставя на базата на историята на пациента, разкази на близките му и наличие на определени неврологични симптоми, както и образна диагностика на мозъка (компютърна томография или магнитен резонанс), за да се изключат други мозъчни заболявания или различни типове деменция.

Оценката на интелектуалните функции заедно с тестове на паметта (memory testing) може да послужи за доуточняване на етапа на болестта. Различни медицински организации занимаващи се с болестта на Алцхаймер са разработили диагностични критерии за улесняване на практикуващите лекари. Най-прецизно диагнозата се потвърждава след смъртта при изследване на мозъчна тъкан.

Дали е Алцхаймер?

Ако забравите да приберете дрехите си от химическо чистене веднъж или два пъти не мислете, че мозъкът ви не функционира правилно или че паметта ви отслабва. Няколко пропуска със сигурност се дължат на разсеяност, а не на болест. Истински важните (и притеснителни) симптоми включват загуба на речеви контрол, трудност при изпълнението на рутинни, прости ежедневни задачи, трудност в баланса на предмети, както и объркване и загуба на ориентация за място.

Кратковременните нарушения на паметта обаче могат да се дължат на липса на витамин B12. Според проучване на университета в Харвард, дефицита на този витамин може да наподоби симптомите на старческа деменция и болест на Алцхаймер. В днешната епоха подобни витаминни дефицити са редки, тъй като витамин B12 се съдържа в достатъчни количества в месото, пилешкото, рибата и пълнозърнестите закуски.

Ако трудното запаметяване ви тревожи, добре е все пак да се обърнете към невролог, тъй като е доказано, че хора обзети от тревоги или депресия са много по-податливи към развитието на състояние, което е първа стъпка към болестта на Алцхаймер.

Подробните критерии за диагностицирането на болестта са разработени още през 1984г. и са обновени през 2007г. Диагностицирането включва изследване на 8 когнитивни области, които се засягат при наличието на болестта, а именно – памет, езикови способности, сетивност, внимание, конструктивни способности, ориентация, проблемно-ориентирано мислене и функционални способности.

Диагнозата се поставя на базата на образните изследвания (скенер на мозъка), когнитивните тестове, както и изследване на ликворна течност за наличие на амилиодни бета и тау протеини, общи тау и фосфорилиран тау-181P-протеин, чието наличие в ликвора може да бъде ранен предвестник на развиваща се болест на Алцхаймер с точност между 94-100%.

В изследване правено през 2010г. на базата на тези протеинни тестове е доказано, че хора, които нямат никакви клинични симптоми по-късно развиват болестта, което е доказателство за продължителното й скрито развитие.

Кръвните тестове са полезни, за да се изключат други заболявания наподобяващи Алцхаймер, като липса на витамин B12, хормонални смущения, метаболитни проблеми, натравяне с тежки метали – олово и живак или желязодефицитна анемия.

Кои зони от мозъка засяга болестта?

Първата зона засегната от мозъка при болестта на Алцхаймер, това е хипокапмът. Той е дълбокоразположен под кората на мозъка и една от еволюционно старите части на мозъка, част от т.нар. лимбична система и е отговорен за формирането на краткотрайната и дълготрайна памет и натрупването на спомените, както и консолидирането и обработката на информацията. Има ключова роля за пространствената ориентация и координирането на движенията на тялото. Той има многобройни връзки с различни зони на мозъчната кора и така координира многобройни функции.

Човешкият мозък има два хипокампа, разположени симетрично в двете му полукълба. Засягането му при Алцхаймер определя и водещите първични симптоми – загуба на памет и дезориентация. Увреждането му води и до епилепция и антероградна амнезия – неспособност да се формират и запаметяват нови спомени.

Тази част от мозъка е свързана с пространствената памет и нейните неврони съхраняват важна информация за местата и обкръжението, които сме посетили, както и събират информация от различни части на мозъка, както и от сетивата.

Коя е основната причина за болестта на Алцхаймер?

Има различни предположения за възникването на това заболяване, но най-модерната теория доказва ролята на специфичен белтък – амилоид, който се произвежда в големи количества и образува амилоидни плаки в мозъка, които водят до унищожаването на невроните. Той има свойството да разрушава контакта между нервните клетки и по този начин разрушава функцията на мозъка. Доказана е и позицията на гена, който кодира производството на този белтък.

Болестта се открива сравнително късно, а преживяемостта е около 7-8 години.

Много известни личности са развили болестта в старческа възраст. Един от скорошните президенти на САЩ – Роналд Рейгън е повален от нея, както и известният писател Тери Прачет. Прачет обявява своята диагноза през 2007г., като дарява 1 милиона долара на фонд за изследване на болестта, както и участва в два филма на BBC по темата.

Как да се предпазим от болестта?

Засега няма добре установени начини да се предпазим или забавим болестта, въпреки че са намерени някои, като определена диета, медикаменти, интелектуални дейности, които оказват благоприятен ефект. Диабетът, високото кръвно налягане и високите нива на холестерол в кръвта се считат за предразполагащи фактори за развитието й.

Диетата, особено средиземноморските храни, като риба, зехтин, пресни зеленчуци и червено вино понижават риска от развитието на болестта, както и съставките на куркумата.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ > Как да контролираме теглото си?

21-годишно изследване е показало, че редовната консумация на кафе (3-5 чаши на ден) понижава значително риска (с 65%) от развитие на деменция или болест на Алцхаймер в по-късен етап от живота.

Повишен риск са показали някой вредни показатели на средата, особено металите и най-вече алуминият, както и различни органични разтворители.

Титулна снимка автор Pim Geerts & лиценз CC BY-NC-ND 2.0