В действителност, именно умелото допълване между тях силно снижава себестойността и вдига ефективността от приложението им. Ето защо, тук ще разгледам накратко прилагането на няколко десетки растения виреещи на територията на България, независимо дали присъстват главно в кухнята ни, или специално се берат и ползват, или пък се купуват като билки или готови продукти с течни или сухи екстракти. И тъй като “за да се научим да четем, първо трябва да усвоим азбуката”, важно е да сме наясно с действията на растителните средства поотделно, за да можем после да се ориентираме и в техните съчетания. С цел икономия на място, дал съм само основните български наименования; синонимите и чуждоезичните сега е лесно да бъдат открити в книгите или чрез Интернет.

Босилек

Тази чудесна билкова подправка подобрява вкуса и полезността на най-разнообразни ястия, като може да се прибавя в ситно нарязан вид – прясна, или в смлян вид – като изсушени листа, съответно по около 1 пълна чаена лъжичка, или ½ изравнена ч.л. на ден. При приготвянето на запарка, може да се стигне до 1 супена лъжица, както и да се използва за инхалации. Основните действия на растението са противомикробно и пречистващо синусите и изобщо дихателните пътища, подобряващо храносмилането и антидепресивно, особено ако е налице и ниско или променливо кръвно налягане. Наличието на повече босилек в дворовете или в саксии близо до вратити може да редуцира и насекомните нашествия в жилищата!

Бял равнец

Засилва храносмилането и имунната система, пречиства жлъчката, укрепва костите, действа срещу вътрешни и външни кръвоизливи. Най-добре е да се ползват цветът с листата, които, за разлика от стръковете, могат да се запарват – две супени лъжици от прясната билка или една от изсушената в 2-3 чаши вряща вода за 1 час е приемлива средна дневна доза. В прясно състояние, те могат да се прибавят, ситно накълцани, по 1 чаена лъжичка дневно – към сокове или кашави храни. Тинктурата от бял равнец също е мощен препарат, приема се до половин ч.л. два пъти на ден. По-нови идеи за употреба са свързани с маслената настойка, която се приготвя чрез киснене в растително масло и съхраняване на хладно. Може да се използва и външно, например при трудно зарастващи и кървящи рани. Ограничено се произвежда и етерично масло от бял равнец, което обаче е твърде силно – следва да се разрежда със зехтин или друго растително масло, в примерно съотношение 1:20.

Глог

Основна фитосуровина за подобряване на артериалното кръвооросяване, включително на сърцето и мозъка. Меко се регулира и хипертоничната нагласа, при това без да се сваля особено кръвното нарягане при хора, при които то е нормално. По нови данни билката има и противовирусно действие. Действието на плодовете, богати на антоцианоиди, може да допълва флавоноидното богатство на цветовете и листата. Конкретно можем да оползотворим това, като използваме плодовете за директна консумация или след накисване, ако са изсушени, както и като приемаме извлеци от листата и цветовете. Една супена лъжица от тях за дневния чай, по 30-40 капки, два-три пъти дневно от тинктурата или съответно количество от готовите таблетни или капсулни форми са удобни варианти, които могат да се прилагат месеци наред.

Глухарче и синя жлъчка

Близки в ботанически аспект, както и по действието си растения. Листата и цветовете, особено на глухарчето, могат да се прибавят в салатите и зелените шейкове, до една пълна супена лъжица нарязана суровина. Прилагат се и изсушени, като запарка, а корените – като отвара. Последните са богати на инулин, който сега се ползва с голямо уважение, като пробиотик, т.е. за подпомагане на полезните чревни бактерии. Синята жлъчка е важно средство при есенциите на д-р Бах, за разхлабване от така често срещаните болезнени манипулативни привързаности.

Еньовче (Galium verum) и лепка

Сходни в ботанично отношение билки; интересно е, че прословутият котешки нокът е от същото семейство – той е средство, което е по-силно, но и с повече странични действия. А тук приемът на 1 или даже 2 с.л. за дневния чай е приемливо, ако тяхното изсушаване е било качествено; подобно на комунигата, в тях има противосъсирващи съставки, които рязко повишават действието си, ако суровините са били започнали да гният. При възпаления на горните дихателни пътища, може и просто да се гаргари със запарката; вътрешно тя се пие продължително и обикновено с много други билки, за засилване на имунитета при общи инфекции и тумори. Пресният сок от еньовчето може да се прилага за подсирване на млякото.

Здравец и индрише

Отново две сходни растения, които са ефективни предимно в прясно състояние, като маслени извлеци или разредени етерични масла. За съжаление те рядко се включват в билковите справочници – поради което имам издадена книжка специално за тях – а иначе имат висок лечебно-превантивен потенциал. Даже от саксиите, те отделят на много метри около себе си летливи съставки с противомикробно и емоционално регулиращо действие. Вътрешно се приемат по 2-3 листенца: за поддържане веднъж, а за по-силно въздействие – 2 пъти през деня, като ускоряват отминаването на простудите и уринарните инфекции. Полезни са и при склонност към кървене, както и за смъкване на повишеното кръвно налягане. Те придават и по-хубав аромат на плодовите и другите сладки ястия. Маслените форми външно са полезни при трудно зарастващи рани, разширени вени и др. От кръвния здравец се използват корените, като отвара или готови продукти с екстракти – стимулира се имунитетът и се овладяват дихателни, храносмилателни и други инфекциозни процеси.

Жълт кантарион

Вече стана традиционно ползването му като антидепресивно средство, макар че по-изразен ефект, според съвременните проучвания, се откроява при зимните депресии, свързани с недостиг на светлина. В тази връзка, може да е полезно да се приема и от обездвижени хора, които рядко се извеждат на слънце. Тъй като активните съставки в случая са предимно маслено разтворими, за предпочитане е да се ползват продукти със стандартизирани екстракти, отколкото запарка или отвара. Много ефективна е маслената настойка от цветове и листа, която има и изразено раноцелебно и противоязвено действие; прилага се вътрешно и външно. Чайовете, от своя страна, съдържат повече водноразтворими танини и са полезни при възпалителни процеси на носоглътката и по хода на храносмилателния тракт, както и външно – при кървящи венци и кожни проблеми. Ако приемате силни лекарства, добре е да се посъветвате със специалист при вътрешното прилагане на тази билка, тъй като са възможни взаимодействия, с промени в крайния ефект на такава комбинирана терапия.

Кестени

Питомният и конският кестен са ботанически различни, но имат важни общи свойства: подобряване на венозното и капилярно кръвообращение, намаляване на отоците, укрепване на съединителната тъкан при костно-ставни и други проблеми. Докато питомният кестен за тази цел се консумира, може по малко и суров, конският е силно действащ и се прилага обикновено външно, чрез бани с отвара от кори или плодове или в състава на различни кремове. Цветовете на питомния и на два вида див кестен, както и пъпките на конския кестен се прилагат в баховата цветотерапия, с обща насоченост към депресивни и натрапливи състояния, безсъние, слаба памет и др.

Четете продължението…

Д-р Димитър Пашкулев е специалист по цялостна природна медицина и едно от наложените имена във фитолечението у нас. Автор на десетки фитопрепарати, над 20 книги по диетология, фитотерапия и комплексно природолечение. Можете да запишете час на тел. 0888 214483, 02/871 50 47 или на www.dpashkulev.info

Титулна снимка автор Pic Basement & лиценз CC BY 2.0