Чувствителните зъби (хиперестезия, hyperesthesia) са не само много болезнен проблем, но могат да нарушат цялото ви ежедневие. Макар и да се знае точно от какво се предизвиква този проблем, лечението му съвсем не е толкова лесно и бързо.

Според проучвания от хиперестезия страдат между 43 и 62% от хората, което го превръща в масов проблем.

Зъбите са сложно устроени – послойно изградени от няколко минерални съставки, като най-повърхностно е разположена най-твърдата – зъбният емайл. Тази тъкан е напълно минерализирана и е най-твърдата субстанция в тялото, в нея няма нерви, живи клетки или кръвоносни съдове, затова тя не е чувствителна. Представлява своеобразен щит на зъбите и ги предпазва от разрушаване.

Непосредствено под нея се намира дебел слой дентин, отново минерална тъкан, но пореста и съдържаща многобройни канали в които има течност. В дълбочина тези канали завършват в пулпната кухина, където е поместена пулпата, често наричана “зъбен нерв”. Тази тъкан е жива, добре кръвоснабдена, ивервирана и много чувствителна.

При хората с чувствителни зъби оплакванията са от силна, остра, пронизваща и изненадваща болка в областта на шийката на зъба предизвикана от топло, студено, кисело или вдишване на студен въздух през устата.

Проблемите започват, когато емайлът изтънее в някоя част на зъба и под него се покаже “гол дентин”, който е незащитен. Тогава всички дразнители, били те термични – топло/студено или осмотични – кисело, сладко и прочие, започват да влизат в досег с дентина и да предават тези дразнения в дълбочина на зъба до самата пулпа. Болката е остра, сковаваща и обхваща няколко или всички зъби, но отшумява бързо след като премахнем дразнителя. Това обаче се повтаря всеки път и човек започва да изпитва страх от предстоящата стрелкаща болка отново и отново в зъбите.

Когато сме изнервени или изморени болката е още по-силна и остра. Това може да ни накара трайно да изключим някои храни, да дъвчим внимателно и да сме под непрекъснат стрес дали всяка следваща хапка няма да е силно болезнена. Как можем да си помогнем и да намалим и спрем досадните усещания в зъбите?

1. Сменете начина по който четкате зъбите си

Най-честата причина за чувствителността на зъбите е и най-банална – неправилно четкаме зъбите си. Трудно е да се обясни на зрял човек, че години наред не е мил зъбите си правилно и това е станало причина зъбите му да са чувствителни, но това е най-честата причина. Зъбите не бива да се търкат с натиск, а леко и с въртеливи движения, по два пъти на ден – сутрин и вечер, като използвате четка с мек косъм (soft toothbrush) и достатъчно паста за зъби, която да е пенлива и гъста.

Причината да отключите проблем в зъбите си е тънкия слой емайл, който покрива зъба в шийката, зоната най-близо до венеца. Там той е изключително тънък, само част от милиметъра, и много лесно може да се наруши при силно, агресивно и неправилно четкане на зъбите. Това изтъркване на емайла е необратимо и на негово място няма как да се образува нов. Агресивното и силово четкане на зъбите води и до отдръпване на венеца и до оголване на шийката и после и на част от корена на зъба. Коренът не е защитен изобщо от емайл, така че там процесът на “изтъркване”, вследствие на неправилното четкане, е още по-бърз и драстичен. Сменете начина си на миене и четкане на зъбите и го направете преди те да станат чувствителни. Прочетете как правилно да си мием зъбите?

2. Използвайте паста за чувствителни зъби

На пазара има пасти за зъби предназначени специално за чувствителни зъби, които имат за цел да притъпят усещането. Те съдържат т.нар. десенсибилизатори или активни съставки, които действат на отворените дентинови каналчета, останали незащитени след “изтъркването” на покриващия ги емайл. Активната съставка на тези пасти е калиев нитрат (KNO3), който не е ефективен при всички случаи, но е добре да пробвате първо с него.

Ефектът е бавен и не е задължително да го усетите мигновено, мийте зъбите си продължително с него и ако установите постепенно намаляване на чувствителността, то значи е ефективен във вашия случай. Повечето хора с чувствителни зъби, които изпробват подобни пасти, бързо се отказват, след като не усетят ефект след няколко измивания. Това не е достатъчно, за да подейства. Продължавайте да я използвате по-дълго. Самото вещество има и много други полезни ефекти известни от години, като ефективността му при предотвратяване на астматични пристъпи, облекчаване при възпаление на пикочните пътища (цистит, пиелит и уретрит), намаляване на високото кръвно налягане при хипертония.

3. Избягвайте кисели, студени и газирани храни и напитки

Излагането на зъбите на различни дразнители, които съдържат органични киселини – червено вино, газирани напитки, плодови сокове (фрешове), както и кисели храни водят до непрестанно атакуване на зъбния емайл, който с годините изтънява на места и провокира чувствителност. Ограничавайте консумацията на такива храни и напитки, доказано е, че те вредят на зъбите. Пийти всички газирани, както и плодовите фрешове съдържащи цитруси, задължително със сламка. След тях изплаквайте устата си, дъвчете дъвка или пийте вода, за да нормализирате pH в устата си. Дори и да не чувствате зъбите си чувствителни спазвайте тези съвети, тъй като загубата на емайл и необратима. Прочетете как плодовите фрешове увреждат зъбите?

4. Питайте зъболекаря си за лакове и покритие на чувстителните зони

Ако късметът не ви се усмихне и не може да намалите чувствителността си със специалните пасти за зъби, то следващата стъпка е да посетите зъболекаря си, за да ви бъдат обработени чувстителните шийки на зъбите със защитни покривни лакове. Върху зъбите се нанасят силно течливи полимерни лакове, които проникват в дентиновите канали и ги “запушват”, така дразненията не стигат до пулпата. Нужни са значителен брой процедури, за да се постигне успех. Зъбите се мажат многократно, като манипулациите се разделят на серии от посещения. Техен основен недостатък е нетрайността им – могат да защитят зъбите ви за месеци или дори години, като това зависи от качеството на лака, но с времето се отмиват и е нужно ново нанасяне след време. Междувременно е важно да сте подобрили навиците си и да четкате правилно зъбите си.

5. Ако скърцате нощем със зъби, трябва да излекувате този проблем

Стискането и най-вече скърцането със зъби нощем не е вреден навик, а сериозен проблем, който има комплексни причини. Бруксизмът води до бързо и драстично изтъркване на зъбите в областта на дъвкателните повърхности, понижаване на височината на захапката, увреждане на дъвкателната става, промяна на тонуса на дъвкателните мускули, неефективно сдъвкване на храната, счупване на зъби, разлепване  на пломби, мостове и корони, които не могат да издържат да голямото дъвкателно усилие, както и разклащане на имплантирани зъбни импланти. Често човек не осъзнава, че има проблем, тъй като всичко се случва по време на сън. Важно е хората около вас да ви насочат към него. Ако проблемът е тежък, сутрин се събуждате с изтръпнали зъби, болки в ставата, напрегнати и болезнени дъвкателни мускули. Не чакайте дълго –  обърнете се към специалист. Лечението на този проблем е комплекно и продължително, но той е лечим. Ако това ви се случва и през деня, то опитвайте се да отпуснете челюстта си и да раздалечите зъбите.

6. Лекувайте оголените венци

При нормално състояние зъбите не са с оголени корени. Венецът плътно покрива костта и шийките на зъбите. В устата ни се “показва” само коронката на зъба, която е неговата видима и най-защитена част. Ако имате джобове и пародонтално заболяване, то зъбите често се оголват и венецът се отдръпва, т.нар. гингивална рецесия. Тя може да е само на единичен зъб/и, но може да обхваща повече или всички зъби, както и да е различно изразена. Измерва се в милиметри и има различни форми. Рецесията често е причинена от неправилно четкане на зъбите, което е травматично. Венците са доста нежна тъкан и при недобра грижа се опитват да “избегнат” силния натиск от четката, отдръпвайки се надолу. Това води до сериозни последици за зъбите, загубва се кост, зъбите се разклащат, поддържа се хронично възпаление, задържа се плака, която трудно се почиства. Оголените венци се оперират, като тъканите се “удължават” или се присажда тъкан взета от друго място в устата, за да се възстанови цялостта на венеца. Ако забележите рецесии около зъбите си веднага се обърнете за консултация към зъболекар и сменете начина си на четкане на зъбите.

Титулна снимка автор Tambako The Jaguar & лиценз CC BY-ND 2.0